En de winnaar is…Rotterdam mag het Eurovisiesongfestival 2020 organiseren. Dat heeft de NPO bekendgemaakt. Daarmee is Maastricht als locatie afgevallen. Eerder al sneuvelden de voorstellen van Utrecht, Arnhem en Den Bosch en haakten andere steden zelf af.

Op 12 en 14 mei zijn de halve finales. Op 16 mei is de finale. Eerder al sneuvelden de voorstellen van Utrecht, Arnhem en Den Bosch en haakten andere steden zelf af.

Door de overwinning van Duncan Laurence (met het nummer Arcade) in mei dit jaar is Nederland volgend jaar gastheer van het liedjesfestijn. Dat kan zomaar 30 miljoen euro gaan kosten.

Laurence vindt het “heel tof” dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar naar Rotterdam komt. “Yes! Yes, dat vind ik echt héél erg leuk. Ja, ik ben echt een beetje trots, heel tof”, zegt de zanger, die is opgegroeid in Hellevoetsluis, onder de rook van Rotterdam.

Duncan had vooraf niet onder stoelen of banken gestoken dat in de strijd tussen Maastricht en Rotterdam zijn voorkeur uitging naar de havenstad vlakbij ‘zijn’ Hellevoetsluis.

Wie de show in Ahoy gaat presenteren wordt in december bekend. Wel is al duidelijk dat Marnix Kaart en Marc Pos de regisseurs zijn van de finale en de twee halve finales. De organisatie is in handen van NPO, AVROTROS en NOS samen met de European Broadcast Union.

Het Eurovisie Songfestival is een geweldig uithangbord voor het toerisme in Nederland en de stad waar de show wordt gehouden. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

“De afgelopen edities maakten landen er tussen de 15 miljoen en 60 miljoen euro voor vrij”, zei toerisme-econoom Thijs Geijer van ING in mei tegen NU.nl. “Het ligt er dus aan hoe groot je als land wilt uitpakken.”

Volgens een voorlopige schatting van Eurovision World zijn de kosten voor Tel Aviv ruim 28 miljoen euro. Kopenhagen (Denemarken) in 2014 en Bakoe (Azerbeidzjan) in 2012 pakten veel groter uit met respectievelijk 45 miljoen euro en 60 miljoen euro. De Zweden deden het met veel minder in Malmö (2013) en Stockholm (2016): respectievelijk 15 miljoen en 14 miljoen euro.

Songfestival in Rotterdam: extra bestedingen maar ook flinke kosten

Naast de kosten valt er ook veel te verdienen aan het Songfestival. Geijer: “Het levert directe bestedingen op van mensen die hiervoor naar Nederland komen, waar ze voor hun reis, verblijf en festivalkaartje betalen. Indirecte bestedingen bestaan onder meer uit de hotels die hun leveranciers uitbetalen en de uitgaven van de concertlocatie.”

Maar of deze opbrengsten opwegen tegen de kosten is nog maar de vraag. “Kijk je naar het economische effect op Nederland, dan komen we tot de conclusie dat dit onder de streep uiteindelijk nihil is”, aldus Geijer op Nu.nl. Zo nemen de toeristen voor het Songfestival simpelweg de plaats in van de toeristen die er gewoonlijk zouden zijn. Die komen op een ander moment, of gaan naar een heel ander land, legt de econoom uit.

De publieke omroep kan niet rekenen op extra geld van het Rijk. De organisatie kan best van het huidige omroepbudget, meent premier Rutte. Hij denkt “niet dat het een heel populaire gedachte is om er nou meteen belastinggeld in te steken”, aldus Rutte eerder dit jaar.

Meer over het Songfestival: